SAYI 2026/Q4 • GİRİŞİMCİLİK, HUKUK & TEŞVİK ENSTİTÜSÜ
Şirket Kuruluş & KOBİ Rehberi
🏷️ Sosyal Güvenlik & Ortaklık 📅 2026-11-05

Limited Şirket Ortağı veya Müdürü Kendi Şirketinde 4/a (SGK) Sigortalı Gösterilebilir mi?

H Soran: Hakan E. (Şirket Ortağı & Kurucu)
▲ 36 Takipçi

Tek ortaklı limited şirket kurdum ve şirket müdürüyüm. 4/b Bağkur primi ödemek yerine kendi şirketimin bordrosunda kendimi 4/a (SSK) sigortalı çalışan olarak gösterip asgari ücretten maaş gösterebilir miyim? SGK denetiminde bunun cezası var mıdır?

💡 Uzman Çözümleri ve Yanıtlar 1

← Tüm Sorular
VG
SMMM Vedat G. ✓ UZMAN YANITI
Sosyal Güvenlik & Bordro Denetim Uzmanı • 2026-11-05

Hayır! 5510 sayılı Kanun'un 53. maddesi uyarınca bir limited şirket ortağının, ortağı olduğu şirketten 4/a (SSK) sigortalısı bildirilmesi kesinlikle yasaktır ve hukuken geçersizdir.

Kuralın detayları ve doğuracağı sonuçlar şunlardır:

  1. Zorunlu 4/b (Bağkur) Statüsü: Şirket kuruluşunun Ticaret Sicili'nde tescil edildiği gün MERSİS sistemi SGK'ya otomatik bildirim yapar ve ortak adına 4/b Bağkur sigortalılığı başlar.
  2. SGK Denetimi ve Primlerin İptali: Kendinizi 4/a'lı gösterseniz dahi SGK çapraz denetim robotları TC kimlik numarası ile şirket ortaklığını eşleştirir. Ödenen tüm 4/a prim günleri iptal edilir, ödenen primler Bağkur borcuna mahsup edilir ve aradaki prim farkı için gecikme zammı tahakkuk ettirilir. Ayrıca bu primlerle emeklilik hayali kuranların emeklilikleri iptal edilir.
  3. İstisna Kuralı: Şirket ortağı olmadan önce başka bir üçüncü şahıs şirketinde kesintisiz 4/a'lı olarak çalışmaya devam ediyorsanız Bağkur devreye girmez; ancak kendi şirketinizden asla 4/a yapılamaz. Şirket kuruluş şartları için limited şirket asgari sermaye ve tescil rehberi incelenmelidir.
👍 48 kişi bu çözümü faydalı buldu

Benzer Danışma Başlıkları